Nandopsis octofasciatum Blue Dempsey
  • Nandopsis octofasciatum Blue Dempsey

Nandopsis octofasciatum Blue Dempsey

52 LEI
cu TVA

blue jack dempsey cichlid

Dimensiuni pesti
Quantity
La comanda 15 zile. Plata anticipat.

Sunt o specie de pesti raspandita in apele dulci ale raurilor si lacurilor din America Centrala si de Nord, in special in sudul Mexicului, Guatemalei, Penisulei Yucatan si Hondurasului. Salasuiesc in ochiurile de apa calduta si statatoare ale raurilor mici, mlastinilor si baltilor, traind printre plante acvatice dense.      

    Acesti pesti au un corp puternic, alungit si bine cladit. Exemplarele adulte au un colorit care iese usor in evidenta, avand un fundal albastru, purpuriu inchis spre gri in contrast cu pete de un albastru metalizat, gri si auriu. Masculii au inotatoarele anala si dorsala mai ascutite si alungite, pot avea si o pata neagra, rotunda, exact in centrul partilor laterale ale corpului si la baza cozii. Puietul este mai putin impresionant in colorit, avand un fundal gri deschis, cu pete sterse de culoare turcoaz. Daca sunt stresati sau mofturosi, acesti pesti pot suferii schimbari dramatice de colorit, in acvariu, dar si datorita varstei. Cei stresati vor fi ceva mai spalaciti la colorit iar petele lor mai putin stralucitoare si spectaculoase. Ochii lor sunt deschisi la culoare (albastru-turcoaz), cu o zona inelara invecinata neagra.

    Este o specie de pesti omnivora, hranindu-se in special cu pestisori, bucati de peste, taiate marunt, larve de insecte, insecte, alge, hrana sub forma de fulgi sau tablete. Acestia cresc foarte repede si la dimensiuni mari (un exemplar adult atingand 20 de cm lungime) necesita hrana de mai multe ori pe zi, in cantitati mari. Se mai hranesc cu viermi, rame, crustacei si melci. 

    Un acvariu cu un volum minim de aproximativ 190 de litri, pentru un singur exemplar, este recomandat. Au nevoie de o apa cu o miscare buna si un sistem de filtrare foarte bun, precum si o schimbare periodica a apei. Solul bazinului trebuie sa fie alcatuit din nisip fin si pietris marunt, dotat cu multe locase de ascunzatoare printre roci si lemne. Plantele din acvariu trebuie sa fie robuste si rezistente, bine ancorate de rocile din jur, cu radacinile puse in oale pentru a fi protejate de speciile care sapa in nisip (o recomandare fiind planta Sagittaria). Acestea trebuiesc plasate in zona marginala a acvariului, lasand restul pe post de zona libera de inot.

    Sunt o specie foarte usor de mentinut si intretinut. Sunt o specie robusta si rezistenta la boli, dar nu si imuna la ele. Este recomandata o schimbare a apei in proportie de 20 pana la 25% pe saptamana, in functie de densitatea populatiei piscicole din acvariu. El strabate apele de mijloc, suprafata si de jos ale acvariului, neavand o zona specifica in care ii place sa stea.

    Desi este o specie de pesti care tolereaza o paleta larga de caracteristici ale apei, s-a observat ca o apa mai calda in acvariu, duce la o agresiune mai mare din partea acestora. Multi acvarisiti mentin o temperatura a apei situata undeva in jurul cifrei de 26°C, pentru a reduce aceste riscuri, desi ea poate varia intre 22 si 30°C, cu un pH cu valori cuprinse intre 6.5 si 7 si o duritate a apei de 8 pana la 12°GH.

    Nu sunt o specie recomandata pentru o comunitate pasnica de pesti, deoarece sunt teritoriali, in special fata de exemplare din propria specie sau pesti asemanatori lui. Odata cu varsta, exista riscul, sa devina si mai teritoriali si agresivi, astfel, veti fi nevoiti sa ii izolati intr-un acvariu separat, in care sa stea singuri. Daca doriti sa mentineti mai mult de doua exemplare in acvariu, este mai bine sa ii tineti in grup, decat dispersati in perechi. Evitati, astfel, unele conflicte care pot aparea intre ei.

    Exista si cateva diferentieri intre masculi si femele. Masculul are o inotatoare anala mai alungita si ascutita. El mai poate avea si o pata mare, rotunda si neagra, pe lateralele corpului exact in zona mediana si cate una la baza cozii. Femelele au mai putine pete pe corp decat masculii. Un exemplar din aceasta specie, se poate comercializa cu sume situate pe la 4 euro, in functie de marime, provenienta si magazinul de unde este achizitionat.

    Sunt o specie care depune oua. Acestea pot fi in numar de aproximativ 500 pana la 800, depuse cu grija pe o roca plata si bine curata in prealabil. Ambii parinti sunt grijulii si au grija de puiet. Femela pazeste zona cuibului, in vreme ce, masculul asigura zona imediat invecinata. Acesti pesti sunt o specie monogama, greutatea constand in gasirea, pentru fiecare specimen, a perechii ideale.

Referinte specifice

chat Comentarii (0)
Nu sunt opinii ale clientilor in acest moment.

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat:

12 alte produse in aceeasi categorie: