Ameca splendens
  • Ameca splendens

Ameca splendens

52 LEI
cu TVA
Dimensiuni pesti
Quantity
La comanda 15 zile. Plata anticipat.

Este un peste raspandit in raurile si fluviile Americii de Sud. Mai este denumit si Pestele-Pisica cu Nas-Bristol. Sunt o specie foarte mult apreciata de catre pasionatii in acvaristica. Sunt foarte frumos colorati, persistand culori de rosu, galben si negru. In perioada curtarii sau cand se confrunta doi masculi pentru dreptul de a se imperechea cu o femela, acestia afiseaza cel mai frumos colorit pe care aceasta specie il poate avea. La maturitate, masculii tind sa dezvolte un spate lat.

    Corpul sau este colorat in argintiu cu partea de sus a corpului putin mai inchisa la culoare cu ceva nuante de galben, maroniu sau mustariu. Pe mijlocul corpului, delimitand cele doua zone mentionate anterior, este o dunga orizontala, lata, de culoare neagra, mov sau albastru inchis care se intinde de la ochi pana la baza cozii. Inotatoarele sale sunt transparente. Coada sa este de culoare neagra cu o dunga lata, verticala de culoare galbena, aurie sau mustarie chiar pe mijlocul acestei inotatoare. Aceasta dunga apare la masculii dominanti sau la cei mai in varsta. Coada masculilor este ceva mai mare decat cea a femelelor.

    Intretinerea in captivitate a unor astfel de pesti este relativ simpla, de vreme ce, acestia tolereaza variate conditii ale apei. Temperatura apei, una alcalina, trebuie sa varieze intre 22 si 28°C, pe durata zilei. Un pH situat intre 6.5 si 7.5 dar care poate fi foarte usor suportat de un peste robust si rezistent, ca cel de fata. Unii acvaristi relateaza ca, odata cu cresterea temperaturii, acestor pesti le sporeste in intensitate coloritul si par a fi mult mai frumosi. O scadere a temperaturii, pe durata noptii, cu aproximativ 5°C s-a dovedit a fi benefica pentru sanatatea acestor pesti in special in perioadele cand nu este sezonul de imperechere.

    Este necesar un acvariu cu un volum minim de 200 de litri, cu destul spatiu pentru inot, avand de-a face cu un peste foarte vioi si agil pe toata durata zilei. Acvariul trebuie sa contina numai pesti pasnici. Masculii ating la maturitate o lungime de 8 cm iar femelele ajung la 12 cm. Exista masculi nascuti si crescuti in captivitate care pot atinge aceeasi lungime ca si femelele.

    Un lucru interesant si demn de mentionat este acela ca, femela este cea care initiaza ritualul imperecherii, care consta intr-un dans ritmat la care participa ambii parteneri. Masculii rivalizeaza intre ei pentru dreptul la imperechere si au o ierarhie bine stabilita in cadrul grupului lor in aceasta privinta, existand un singur mascul dominant. Lupta pentru dominatie este un act extraordinar de observat dar si unul foarte rar. Avand mai multi masculi in acvariu poate duce la moartea celor de rang inferior, datorita supunerii lor permanente si a lipsei imperecherii. Daca aveti un grup de 8 – 10 exemplare cu destule femele acest risc este scazut si masculii de rang inferior vor vea si ei posibilitatea imperecherii.

    O femela depune pana la 30 de oua la un interval de 55 – 60 de zile. Puietii masoara pana la 20 mm lungime si nu sunt ingrijiti de catre parinti. La varsta de trei luni acesti pui vor deveni maturi din punct de vedere sexual. Femelele pot depune oua la varsta de cinci luni. Dupa depunerea oualelor burta femelelor arata asa de supta de parca ai spune ca mai are putin si moare, dar, cu hrana destula, in scurt timp isi va reveni. Destule plante, roci si crevase sunt foarte apreciate de pui doarece le confera locuri unde sa se ascunda si sa isi sporeasca sansele de supravietuire. Aceasta vegetatie consta in plante precum Ceratophyllum si Eichhornia.

    Acesti pesti sunt o specie care se hraneste cu alge de pe rocile de pe fundul apei. Sunt o specie curioasa si mereu flamanda. In captivitate ii puteti hrani cu fulgi si hrana preparata achizitionata din comert, pe langa hrana vie. Sunt o specie teritoriala fata de alti pesti din familia sa si, uneori, fata de alte specii de pesti care stau pe fundul apei.

Specific References

chat Comentarii (0)
Nu sunt opinii ale clientilor in acest moment.

16 alte produse in aceeasi categorie: