

Dimorfism sexual: Masculii sunt deosebiţi de femele prin triunghiul de culoare neagră care este uşor mai mare, iar aripioara anală este puţin rotunjită.
Inmultire: În ceea ce priveşte înmulţirea, Rasbora depun ouăle pe partea interioară a frunzelor de Cryptocoryne sau Aponogeton. Femela va înota în poziţie inversă pe sub frunza aleasă, frecându-şi burta de ea, astfel pregătindu-se pentru depunerea ouălelor. Masculul va fi atras de mişcarea femelei, va veni lângă ea într-o poziţie asemănătoare şi va fertiliza ouăle pe măsură ce femela le depune. În aproximativ 2 ore o femelă poate depune între 80 şi 100 de ouă, dar în cazuri destul de rare au fost depuse chiar şi 300.
Ingrijire: Acvariul destinat Arlechinilor trebuie populat cu plante, preferabil specii native mediului lor natural (Cryptocoryne) sau specii asiatice (Aponogeton), asigurându-se de asemenea spaţii pentru înotat. Plante mai stufoase, precum Cabomba, pot fi şi ele folosite, dar necesită iluminare mai intensă, spre deosebire de Cryptocoryne şi Aponogeton care preferă o lumină mai difuză. Având în vedere că şi Rasbora preferă un mediu mai slab luminat, acvaristul se va orienta către speciile de plante ce preferă o lumină mai slabă.
Hranire: Hrănirea Arlechinilor nu reprezintă o mare problemă pentru acvarişti, această specie acceptând cu entuziasm orice mâncare preparată, dar pentru o hrană mai bogată în calciu şi vitamine trebuie asigurat un meniu variat care să conţină si hrană vie, spre exemplu tubifex sau artemia salina.
Comentarii:Arlechinii sunt peşti ce umblă în grup şi ar trebui ţinuţi în bancuri de 6 indivizi, deşi bancurile cu un număr mai mare sunt de preferat nu numai pentru bunăstarea peştelui, ci şi din punct de vedere estetic – un număr mare de Rasbora Arlechin sunt o privelişte atrăgătoare chiar şi pentru persoanele care nu sunt pasionate de acvaristică, şi mişcarea lor plină de viaţă în acvariu este foarte spectaculoasă. Fiind o specie paşnică, Rasbora Arlechin poate fi ţinut în acvariu cu alte specii similare cum ar fi Barbus Tetrazona, Danios sau Corydoras.